Najnowsze artykuły

>

Cover Image for Warsztaty Dla Eksploatatorów Stacji Uzdatniania Wody 2025

Warsztaty Dla Eksploatatorów Stacji Uzdatniania Wody 2025

Już za trzy miesiące spotykamy się na kolejnej edycji Warsztatów DlaEksploatatorów Stacji Uzdatniania Wody, które odbędą się w dniach 17 -19 września 2025 roku w ośrodku Sadyba Boszkowo

Karol Szambelańczyk
Karol Szambelańczyk
Cover Image for 22 Konferencja Naukowo-Techniczna

22 Konferencja Naukowo-Techniczna

W dniach 26 - 28 marca 2025 r. odbędzie się XXII Konferencja Naukowo-Techniczna Woda-Ścieki-Człowiek-Środowisko.

Karol Szambelańczyk
Karol Szambelańczyk
Cover Image for Kolejny cykl webinariów

Kolejny cykl webinariów

Nowy cykl webinariów poświęconych eksploatacji systemów uzdatniania wody

Karol Szambelańczyk
Karol Szambelańczyk
Cover Image for Czasopismo "Technologia Wody"

Czasopismo "Technologia Wody"

Po rocznej przerwie powraca do Państwa TECHNOLOGIA WODY - periodyk poświęcony tematyce naukowo-technicznej z dziedziny inżynierii środowiska

Karol Szambelańczyk
Karol Szambelańczyk
Cover Image for Startujemy z nowym cyklem webinariów

Startujemy z nowym cyklem webinariów

Nowy cykl webinariów poświęconych eksploatacji systemów uzdatniania wody

Karol Szambelańczyk
Karol Szambelańczyk
Cover Image for Woda - Ścieki - Człowiek - Środowisko · Konferencja - Licheń 2022

Woda - Ścieki - Człowiek - Środowisko · Konferencja - Licheń 2022

Najważniejsza konferencja branży wod-kan w Polsce. Woda - Ścieki - Człowiek - Środowisko · Konferencja - Licheń 2022

Karol Szambelańczyk
Karol Szambelańczyk
Cover Image for I webinarium poświęcone eksploatacji systemów uzdatniania wody

I webinarium poświęcone eksploatacji systemów uzdatniania wody

Pierwsze webinarium poświęcone eksploatacji systemów uzdatniania wody uważmy za niezwykle udane, zebrało bardzo pozytywne opinie. Omówiliśmy mi.n. zagadnienia związane z uzdatnianiem wód podziemnych, usuwaniem żelaza, manganu i jonu amonowego

Łukasz Weber
Łukasz Weber
Cover Image for Podstawowe metody dezynfekcji wody. Technika i eksploatacja. Dezynfekcja chlorem - aspekty technologiczne. Dozowanie podchlorynu przygotowywanego na miejscu z soli kuchennej.

Podstawowe metody dezynfekcji wody. Technika i eksploatacja. Dezynfekcja chlorem - aspekty technologiczne. Dozowanie podchlorynu przygotowywanego na miejscu z soli kuchennej.

Chlor dodany do wody (czy to w postaci podchlorynu sodu, czy też w postaci chloru gazowego) jest zużywany kolejno na następujące cele: utlenianie zredukowanych związków takich jak żelazo, mangan, czy siarkowodór, w efekcie czego następuje rozkład chloru, przez co staje się zupełnie nieaktywny; utlenianie substancji organicznych - zwłaszcza, jeśli wody mają podwyższony tzw. węgiel organiczny, który pośrednio objawia się poprzez barwę, czy utlenialność wody; utlenianie bromków (co dotyczy przede wszystkim wód rejonu Pomorza - terenów bezpośrednio nadmorskich); utlenianie jonu amonowego; pozostała część chloru działa dezynfekująco.

dr inż. Łukasz Weber, mgr inż. Jarosław Witkowski
dr inż. Łukasz Weber, mgr inż. Jarosław Witkowski