Najnowsze artykuły
>następne
Kolejny cykl webinariów
Nowy cykl webinariów poświęconych eksploatacji systemów uzdatniania wody
Czasopismo "Technologia Wody"
Po rocznej przerwie powraca do Państwa TECHNOLOGIA WODY - periodyk poświęcony tematyce naukowo-technicznej z dziedziny inżynierii środowiska
Startujemy z nowym cyklem webinariów
Nowy cykl webinariów poświęconych eksploatacji systemów uzdatniania wody
Woda - Ścieki - Człowiek - Środowisko · Konferencja - Licheń 2022
Najważniejsza konferencja branży wod-kan w Polsce. Woda - Ścieki - Człowiek - Środowisko · Konferencja - Licheń 2022
I webinarium poświęcone eksploatacji systemów uzdatniania wody
Pierwsze webinarium poświęcone eksploatacji systemów uzdatniania wody uważmy za niezwykle udane, zebrało bardzo pozytywne opinie. Omówiliśmy mi.n. zagadnienia związane z uzdatnianiem wód podziemnych, usuwaniem żelaza, manganu i jonu amonowego
Podstawowe metody dezynfekcji wody. Technika i eksploatacja. Dezynfekcja chlorem - aspekty technologiczne. Dozowanie podchlorynu przygotowywanego na miejscu z soli kuchennej.
Chlor dodany do wody (czy to w postaci podchlorynu sodu, czy też w postaci chloru gazowego) jest zużywany kolejno na następujące cele: utlenianie zredukowanych związków takich jak żelazo, mangan, czy siarkowodór, w efekcie czego następuje rozkład chloru, przez co staje się zupełnie nieaktywny; utlenianie substancji organicznych - zwłaszcza, jeśli wody mają podwyższony tzw. węgiel organiczny, który pośrednio objawia się poprzez barwę, czy utlenialność wody; utlenianie bromków (co dotyczy przede wszystkim wód rejonu Pomorza - terenów bezpośrednio nadmorskich); utlenianie jonu amonowego; pozostała część chloru działa dezynfekująco.
Podstawowe metody dezynfekcji. Technika i eksploatacja. Informacje ogólne. Podchloryn sodu dozowany z roztworu.
Dezynfekcja wody jest bodaj najważniejszym zadaniem technologicznym do zrealizowania na Stacji Uzdatniania Wody. Takie procesy jak odżelazianie, odmanganianie, czy nawet usuwanie barwy bądź węgla organicznego w zasadzie oprócz zadania bezpośredniego, służą pośrednio skutecznemu unieszkodliwianiu mikroorganizmów. Spośród metod dezynfekcji stosowanych w kraju dominuje oczywiście chlorowanie wody z wykorzystaniem takich substancji jak podchloryn sodu (dozowany z roztworu bądź coraz częściej przygotowywany bezpośrednio na miejscu z soli kuchennej), chlor gazowy, generowany na SUW dwutlenek chloru, czy roztwarzany na miejscu dichloroizocyjanouran sodu. Dezynfektanty chlorowe, mimo ryzyka tworzenia ubocznych produktów dezynfekcji (w obecności substancji organicznych zawartych w wodzie) i niejednokrotnie pogarszania własności organoleptycznych wody mają jedną podstawową zaletę – konserwują wodę w sieci i zabezpieczają przed wtórnym zanieczyszczeniem (czy raczej ograniczają ryzyko). Wspomagającą dla dezynfektantów chlorowych metodą dezynfekcji jest promieniowanie UV.
Usuwanie twardości na SUW - cz. I - metoda strąceniowa
Twardość wody jest jednym z najbardziej zauważalnych przez odbiorców wskaźników jakości wody. Niejednokrotnie w praktyce eksploatacyjnej spotykamy się z tym, iż świetnie odżelaziona czy odmanganiona, ale twarda woda jest źle postrzegana przez odbiorców. Normy wskazują na maksymalną zawartość twardości w okolicach 500 mg/L - jednak optymalna z użytkowego punktu widzenia twardość wody, która z jednej strony wiąże się z zawartością wapnia i magnezu, a z drugiej z niską uciążliwością eksploatacji sprzętów domowych to ok 200 -250 mgCaCO3/L